Confidenţialitate

IGSU: Autorităţile sunt pregătite să intervină în ajutorul populaţiei

Peste 5.000 de pompieri militari cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de producerea unor fenomene meteorologice extreme, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Având în vedere evoluţia valorilor termice şi a precipitaţiilor sub formă de zăpadă însoţite de viscol prognozate pentru perioada următoare, au fost pregătite mai multe grupări operative care să fie dislocate imediat în zonele unde fenomenele meteorologice se pot manifesta cu violenţă.

Potrivit IGSU, pentru gestionarea optimă a situaţiilor din teren, s-a dispus măsura dislocării spre judeţele din estul şi sudul ţării a şase echipaje cu şenilate, opt echipaje cu autofreze şi patru echipaje cu autospeciale de transport personal şi victime multiple.

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară, au fost reactualizate procedurile de comunicare şi colaborare cu toate autorităţile locale competente, pentru asigurarea protecţiei populaţiei din zonele ameninţate sau afectate.

Odată cu apariţia primelor efecte de vreme rea, vor fi activate grupele operative la nivelul unităţilor ISU şi vor fi suplimentate efectivele de intervenţie cu personalul aflat în turele libere.

Evoluţia situaţiei din teren este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU.

“Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile. De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă”, recomandă IGSU.

ANM a emis, sâmbătă, o avertizare meteorologică potrivit căreia un val de frig va cuprinde treptat toată ţara, în perioada 25 februarie, ora 3.00 – 1 martie, ora 10.00 şi va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile şi va fi ger dimineaţa şi noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi şi în restul teritoriului iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzaţia de rece. Judeţele Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Arad, Alba, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi Sibiu se vor afla sub cod galben de frig, în timp ce restul judeţelor vor fi afectate de un cod portocaliu de ger.

Conform ANM, Capitala şi 27 de judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se vor afla perioada 26 februarie, ora 3,00 – 1 martie, ora 10,00, sub cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât şi ziua. În aceste zone, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.