IGSU: 75% din locuitorii țării ar fi afectați în cazul unui cutremur puternic

Trei sferturi dintre români ar fi afectați în cazul unui cutremur puternic, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Mențiunea apare în proiectrul de consolidare a IGSU. Totodată în document se precizează că infrastructura este ”critică” în multe zone, iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur sunt slabe sau absente.

“România are o seismicitate ridicată, cu originea în zona Vrancea, în zonele subcarpatice şi mai puţin în părţile de nord-vest şi vest ale ţării. Edificatoare în acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc în România şi urmările lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morţi, peste 11.300 răniţi, 35.000 familii sinistrate şi 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate”.

Este introducerea la capitolul riscurilor naturale care pot genera dezastre în România din proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă  2016-2025, aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului de Interne.

Potrivit specialiştilor, în România există riscul unui seism, dacă ținem cont activitatea seismică din zona Vrancea.

“Riscul de producere a unui cutremur major se menţine, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuieşte 75% din populaţia României şi există importante elemente de infrastructură critică”, se arată în proiectul citate de Mediafax.

O altă problemă o reprezintă pregătirea autorităților în caz de cutremur. IGSU recunoaște că salvatorii sunt vulnerabili în caz de cutremur şi este nevoie de investiţii în instruire, dar mai ales de achiziţia de echipamente necesare salvării.

De exemplu, la capitolul vulnerabilităţi, a fost identificată “lipsa unor stocuri de materiale şi tehnică necesare gestionării unor situaţii de urgenţă majore”.

“Gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de intervenţie şi echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnică, intervenţie CBRN, căutare-salvare urbană, căutare-salvare şi intervenţii specifice în apele teritoriale, adăpostire, înştiinţare-alarmare”, este o altă problemă trecută la capitolul vulnerabilităţi.

Alte probleme – 32 de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea pompierii au risc seismic ridicat. Pompierii mai spun că este nevoie şi de intensificarea activităţilor de prevenire prin educarea populaţiei.

Dacă mâine s-ar produce un cutremur major, un impact dezastruos ar avea loc în București, a declarat la începutul lunii secretarul de stat Raed Arafat .

În Capitală sunt 773 de clădiri încadrate la diferite clase de risc seismic. Doar 75 de clădiri au fost consolidate în ultimii ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS