Confidenţialitate

Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție | AUDIO

Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost trimis joi în judecată într-un dosar de corupție. El este acuzat că, pe când era șeful statului,  ar fi primit o sacoșă cu bani de la oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, pe atunci aliatul său politic. Nu este, însă, singurul proces al fostului președinte.

Igor Dodon este învinuit că, în iunie 2019, a pretins aproape 1 milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova.

Potrivit procurorilor anticorupție din Republica Moldova, Igor Dodon ar fi trebuit să negocieze cu factori de decizie din Federația Rusă condiții favorabile pentru „Partidul Democrat din Moldova” și, personal lui Vlad Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidele celor doi.

Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern, dar și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc de răspunderea penală în dosarele în care era cercetat.

Fostul șef de stat Igor Dodon s-a prezentat joi în fața magistraților și în dosarul Energocom, în care este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu în interesul unui grup criminal organizat.

Dodon a spus presei de la Chișinău că dorește ca toate ședințele să fie publice.

„Chiar vreau ca dumneavoastră să participați la toate ședințele. De ce se grăbesc? Pentru că termenul de prescripție expiră peste jumate de an și ei vor mai repede să meargă în judecată să încerce să obțină o sentință. Nu sunt implicat în ceea ce a fost atunci, nu au niciun argument.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Igor Dodon a fost președintele Republicii Moldova între 2016 și 2020. S-a remarcat prin mesajul său puternic pro-rus, susținând departarea de UE, denunțarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană și aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Citește și: Maia Sandu: „Luăm în calcul retragerea cetățeniei moldovene pentru cei care luptă de partea agresorului. Există riscul de mobilizare la război în estul Republicii Moldova” | AUDIO