Confidenţialitate

Ideo Ideis 2022: Festivalul naţional de teatru tânăr, între 15 şi 21 august la Alexandria

Festivalul naţional de teatru tânăr Ideo Ideis va reveni la Alexandria, între 15 şi 21 august, cu 10 trupe de liceeni.

Potrivit organizatorilor, ediţia cu numărul #17 stă sub semnul reevaluării identităţilor personale şi a redefinirii valorilor colective, printr-un program intens de ateliere de teatru, arte alăturate, întâlniri cu mentori, evenimente outdoor şi momente de inspiraţie oferite de artiştii şi profesionişti care regândesc implicarea comunitară.

Perioada de izolare, digitalizarea completă a interacţiunilor cu ceilalţi şi expunerea la imaginea violentă a războiului de peste graniţă şi-au pus amprenta asupra fiecăruia dintre noi. Toate aceste schimbări au coincis, în cazul adolescenţilor, cu propriile transformări personale.

Ideo Ideis #17 (re)creează spaţiul sigur al reîntâlnirii fizice, dar e şi provocarea de a-l folosi pentru a creşte. „Lansăm în rândul liceenilor, cât şi în comunitatea din Alexandria, invitaţia de a (re)scrie contextul şi de a (re)imagina viitorul, prin posibilităţile deschise de actul creativ. (re)venim în sânul comunităţii în care fenomenul a luat naştere în urmă cu 16 ani şi, vreme de şapte zile, (re)descoperim lucruri despre noi şi despre lume şi (re)definim ideile pe care le avem despre cine suntem, despre cum ne implicăm în lumea din jur, despre relaţiile pe care le construim cu ceilalţi”, spun organizatorii.

Trupele de liceeni care vor trăi această experienţă în 2022 sunt: Artwist (Baia Mare), A.C.T. (Bacău), 3,14 (Buzău), Atelierul de Teatru (Botoşani), Gong (Roman), Praf de Stele (Constanţa), Cuadro (Bucureşti), Amprente (Braşov), Alter Ego (Alexandria) şi Djerelo, o trupă de adolescenţi din Ucraina.

Membrii trupelor vor petrece o săptămână în Alexandria, timp în care vor locui, vor învăţa şi vor creşte împreună, bucurându-se de îndrumarea unor artişti de referinţă în domeniu, care le vor deveni traineri şi mentori.

Experienţa de învăţare a fiecărei ediţii e dedicată adolescenţilor într-o săptămână de explorări prin teatru şi arte alăturate, ghidaţi de artişti referinţă în domeniu care le devin traineri şi mentori. Timp de patru zile, toţi participanţii trec prin experienţa unui atelier de teatru şi, la alegere, dans, film, fotografie, scriere creativa, muzica, scriere dramatică, make-up de teatru si multimedia – artele devenind instrumente de conectare la sine şi la ceilalţi.

Fiecare trupă va juca spectacolul cu care s-a înscris la festival, iar reprezentaţia va fi urmată de o serie de povŞesti cu mentorii.

“Anul acesta avem şansa de a ne revedea împreună în mijlocul comunităţii din Alexandria, cu toate lecţiile personale şi colective ale ultimilor doi ani. Şansa de a-i înţelege pe cei care am devenit după ultimii doi ani transformatori şi de a redefini ideile pe care le avem despre cine suntem, despre cum ne implicăm în lumea din jur, despre relaţiile pe care le construim cu ceilalţi. Ediţia cu numărul 17 (re)creează spaţiul safe al reîntâlnirii fizice, dar lansează şi provocarea de a-l folosi pentru a creşte”, spune Liviu Romanescu, directorul festivalului.

De-a lungul celor 16 ani de existenţă, Ideo Ideis a creat spaţiul în care mai mult de 4.000 de adolescenţi pasionaţi de teatru şi arte alăturate au întâlnit profesionişti care, prin mentorat, i-au adus mai aproape de vocaţia lor. Prin cele peste 500 de evenimente – spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme şi masterclass-uri, festivalul a născut o adevărată mişcare socială şi artistică în comunitatea locală, demonstrând eficienţa proiectelor culturale în procesul de revitalizare urbană şi dezvoltare comunitară.