ICCJ discută măsuri și excepții în procesul Mineriadei

Înalta Curte de Casatie urmează să înceapă marti, judecarea în cameră preliminară a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Practic, la termenul de astăzi al procesului va avea loc la sediul Curţii Militare de Apel Bucureşti. Un judecător va discuta măsuri şi excepţii în cadrul procesului. Dezbaterile nu sunt publice.

 

În dosarul mineriadei, redeschis în 2016, fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, care cereau  în mod paşnic, în principal adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

Au fost trimiși în judecată și Petre Roman la vremea aceea, prim-ministru,  Gelu Voican Voiculescu, care era viceprim-ministru, fostul director SRI, Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru, prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, și general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Procurorii acuză implicarea ilegală a forţelor Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi a peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Forţele de ordine au făcut uz de armă cu muniţie de război, și au fost  împuşcate mortal 4 persoane iar alte 3 rănite.

Am stat de vorbă cu Ionuț Gherasim este fostul secretar general al lui Corneliu Coposu, care a fost citat ca martor în dosarul Mineriadei în urmă cu un an. El a povestit la Europa FM, despre momentul în care Corneliu Coposu a fost dus la TVR pentru a transmie un mesaj poporului român, însă acest mesaj NU a fost difuzat niciodată:

“Domnul Petre Roman, din cabinetul domnului Corneliu Coposu alături de Cazimir Ionescu l-au sunat pe Petre Popescu, care era directorul departamentului Actualități la vremea aceea, și i-au spus, uitați vinedl Coposu la dvs, vă rog să îi oferiți posibilitatea să adreseze un mesaj către națiunea română. În momentul în care am ajuns la TVR, ne-au dus în studioul 4, unde domnul Coposu a transmis mesajul său și al partidului timp de 45 de minute, în care vorbea despre toată mascarada pe care Frontul Salvării Naționale:Ion Iliescu, Petre Roman și Cazimir Ionescu au făcut-o cu noi. 

 Dl Popescu i-a promis că acel mesaj va fi dat seara la ora 8, la Actualități. Până astăzi acel mesaj nu a fost dat”, mărturisește la Europa FM, fostul secretar general al lui Corneliu Coposu.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 are 2.000 de file. Au dat declarații sute de martori, 46 de inculpați sau suspecți și 1.388 de persoane vătămate.