Confidenţialitate

ICCJ: Mircea Cosma va fi rejudecat la Tribunalul Prahova

Opt luni s-a plimbat între instanţe dosarul familiei Cosma, până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că Tribunalul Prahova este instanţa competentă să-l judece.

Până acum, cele două instanţe și-au pasat responsabilitatea.

Inculpații din acest dosar au fost trimiși în judecată în 2014, pentru trafic de influenţă, dare și luare de mită şi abuz în serviciu.

În noiembrie 2016, trei judecători ai Curții Supreme au dat o primă sentinţă în acest caz, iar fostul preşedinte al CJ Prahova – Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani după gratii.

Omul de afaceri Răzvan Alexe şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, au primit și ei condamnări cu executare.

După doi ani, pe motiv că o parte dintre martori au dat declaraţii contradictorii şi există suspiciuni legate de modul în care procurorii de la DNA Ploieşti au administrat probele, completul de cinci de la Instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului.

De atunci, au fost mai multe amânari, iar o parte dintre judecători au fost schimbaţi.

În cele din urmă, dosarul a ajuns la Tribunalul Prahova, care l-a trimis înapoi la Înalta Curte, susţinând că există un conflict de competenţă.

Acum, instanța prahoveană nu mai are nici un motiv să nu înceapă rejudecarea.

DNA susține, în acest dosar, că bugetul judeţului Prahova a fost prejudiciat cu peste 6 milioane de lei, în urma unor proceduri de achiziție publică derulate de Consiliul Județean, cu încălcarea legii, astfel încât anumite firme să câştige contracte de lucrări.