Iaşul, expus epidemiei de coronavirus, în orice moment

La nivelul judeţului Iaşi cel puţin, planul naţional de prevenire a epidemiei de coronavirus este doar la nivel declarativ.

Un ordin ministerial există, fără a se concretiza însă nimic.

Şi totuşi, Aeroportul Iaşi are ca destinaţii mai multe oraşe din Italia, principal destinaţie a ieşenilor care caută în Occident un loc de muncă şi ţară recent afectată de această boală, dar şi alte oraşe europene care fac legatura cu China, locul unde a izbucnit epidemia.

Nu sunt scannere termice, nici culoare separate, iar epidemiologul vine doar chemat.

Aerorportul Internaţional Iaşi are şase destinaţii pe Italia, cu trei frecvenţe pe săptămână.

Noaptea trecută a aterizat cursa de Bergamo. După o întârziere de 90 de minute, cei 180 de pasageri s-au aşezat la coadă pentru a complete formulare.

Prin spatele măştilor de protecţie, pasagerii şi-au spus nemulţumirile. Multe dintre ele legate de dotările Aeroportului Iaşi şi măsurile de protecţie.

De altfel, formularele şi teurile femeilor de serviciu par a fi singurele arme împotriva virusului ucigaş.

“Din păcate nici până acum scanerele termice nu au venit dar noi zilnic realizăm dezinfecţia terminalelor şi a zonelor de îmbarcare”, a declarat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iaşi.

Aerogara nu are nici până acum culoare special amenajate iar spaţiul destinat carantinei este cabinetul medical.

“În legătură cu aceste culoare, e problema lor, a celor de la Aeroport, cum se organizează acolo”, a precizat Liviu Indrei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Şi locaţiile zonelor de carantină stabilite la nivel de judeţ sunt o enigmă. Răspunsurile sunt pasate între conducerea Spitalului de Boli Infecţioase şi DSP Iaşi.

Carmen Dorobăţ, managerul spitatului amintit, spune că nu răspund de zonele de carantină.

La rândul său Liviu Indrei, directorul DSP Iaşi a afirmat că ar fi două zone: “una cu 10 paturi şi alta, din câte îmi amintesc, parcă tot cu 10,12 paturi”. Unde însă se află, nu se ştie încă sigur.

Dar Aeroportul Iaşi nu este singura poartă de intrare în oraş.

La gară şi autogară e linişte. Lângă orarul microbuzelor cu destinaţia Italia nu există nici măcar un afiş privind regulile elementare de igienă pe care călătorii ar trebui să le respecte pentru a preveni îmbolnăvirea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS