Confidenţialitate

Iaşiul ar putea, în anii următori, să interzică tranzitarea oraşului cu maşini poluante

Primăria Iaşi ar putea, în anii următori, să interzică tranzitarea oraşului cu maşini care au norme de poluare sub Euro 3, respectiv Euro 4.

Sunt în dezbatere publică mai multe propuneri de măsuri pentru reducerea poluării din oraş.

Cea mai importantă măsură prevăzută este cea de interzicere, de la data adoptării hotărârii, a utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv și non-Euro.

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. În toate cele trei cazuri decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iași și numai în intervalul orar 06.00 – 22.00.

Proiectul de act normativ va contribui la înlocuirea unui număr de autovehicule cu normă de poluare redusă, cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.

De la prevederile menționate vor fi exceptate autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport public local, ambulanţele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi autospecialele televiziunilor acreditate.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă măsură prevede înoirea parcului auto de la instituţiile publice din oraş, dar şi plata unei taxe de către şoferii care vor să tranziteze centrul oraşului, indiferent dacă au o maşină care poluează sau nu.

Iniţiativa Primăriei vine în contextul în care Iaşul este considerat unul dintre cele mai poluate oraşe din România, în special din cauza traficul rutier.