Confidenţialitate

Iași: Stația SMURD din orașul Podu Iloaiei, în pragul desființării

Stația SMURD din orașul Podu Iloaiei este în pragul desființării, după ce angajații au fost trimiși forțat în concediu de odihnă. Decizia a fost de primar, care susține că nu mai are bani să-i plătească, mai ales după creșterea salariului minim. Mai mult, masina de interventie are nevoie de reparatii capitale, dar nu sunt bani nici pentru acest lucru.

 

Au grijă de 110 mii de ieseni din județ și sunt trimiși în concediu de odihnă pentru că primăria nu mai are cu ce să îi plătească. Cei 12  paramedici de la Podu Iloaiei au fost obligați să își ia concediu pentru că autospeciala cu care intervin la toate cazurie trebuie reparată. Autospeciala de intervenție s-a stricat la sfârșitul săptămânii trecute și de atunci se așteaptă bani pentru reparații. Ar fi nevoie de aproximativ 7.000 de lei, bani pe care primăria din Podu Iloaiei nu este dispusă să îi plătească.  Zilnic au între 4 și 8 cazuri.

În cazul unei tragedii, paramedicii merg pe jos la intervenții și așteaptă ajutor de la Iași, de la 27 de km distanță. În ultimele 48 de ore paramedicii SMURD Podu Iloaiei au trebuit să intervină în cazul unui accident rutier fără să se poată deplasa cu mașina. Au luat rucsacul și au plecat să dea primul ajutor, au stat cu pacienții în stradă până a venit ajutorul de Iași. Totul a durat 25 de minute.

Potrivit primarului din localitate, bugetul nu mai poate susține salariile celor 12 paramedici. Într-un an, primăria Podu Iloaiei scoate din visterie aproximativ 300 de mii de lei pentru salariile acestora.

Paramedicii au experiență de 9 ani, au făcut peste 4.000 de intervenții în această perioadă. Anul trecut SMURD Podu Iloaiei a avut 740 de intervenții.