Confidenţialitate

Iași: Se închid 10 centre de vaccinare, se imunizează zilnic doar 1200 de persoane, în ultima perioadă

Campania de vaccinare de curge anevoios la Iași. În ultímele săptămâni, zilnic, aproximativ 600 de ieșeni s-au vaccinat cu prima doză și tot atâția cu cea de a doua doză, de aceea autoritățile au anunțat închiderea primelor centre de vaccinare.

Dacă maratoanele au fost considerate un succes, în ultima perioadă se constată o scădere a interesului populației pentru vaccinare, spune, directorul Direcției de Sănătate Iași, Vasile Cepoi:

“O știre care pare surprinzătoare în Iași sau în țară, este faptul că cetățeni români, care locuiesc în alte țări, în Vestul Europei sau dincolo de ocean, în Canada, se interesează dacă pot veni să se vaccineze la noi pentru că acolo listele de așteptare se întind pe luni de zile.

La noi,în schimb, ne rugăm de cetățeni să vină să se vaccineze. Este o problemă care vine, cred, de la educația sanitară, de la educație în general și de la lipsa de conștientizare a faptului că în condițiile în care nu ne vom vaccina, sfârșitul pandemiei nu va fi foarte fericit pentru noi și nu va fi foarte aproape”, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Iași.

Până în acest moment, la Iași, un există situații în care dozele de vaccinuri să expire dar, spun oficialii, un mai este pera mult până acolo.

“La centrele de vaccinare unde nu există doritori, le suspendăm activitatea pentru o perioadă de timp, până când adresabilitatea va crește. Încercăm tot felul de modalități pentru a atrage populația să vină să se vaccineze. Deocamdată nu am suspendat activitatea la niciun centru , pentru că este vorba despre administrarea celei de-a doua doze care se termină pe 28-30 iunie dar sunt vreo 10 centre care după această dată își vor suspenda activitatea. Echipele de acolo, dacă vor dori, vor putea deveni echipe mobile, care să meargă să vaccineze în zone greu accesibile”, a mai adăugat Vasile Cepoi.