Confidenţialitate

Iași : se caută cauza exploziei din blocul aflat în zona Copou

Echipele E.ON au descoperit 3 găuri într-o ţeavă de gaz, la câteva zeci de metri de blocul din zona Copou care a sărit în aer acum câteva zile.

Explozia s-a soldat cu moartea a două persoane şi rănirea altor 11.

Viceprimarul Iaşiului, Gabriel Harabagiu, crede că gazul s-ar fi infiltrat într-un alt canal, în care sunt puse ţevile de căldură iar aceasta ar putea fi cauza exploziei. O anchetă este în curs şi s-ar putea apela inclusiv la specialişti în explozii de la Petroşani.

O altă ipoteză luată în calcul este cea a unei deflagraţii produse la subsolul blocului în urma unei acumulări de gaz, atunci când un locatar ar fi aprins lumina într-o boxă.

Cele mai afectate sunt apartamentele de la parter şi  etajul unu. Expertiza Inspectoratului de Stat în Construcţii va arăta dacă blocul mai poate fi consolidat. Unii locatari au transmis însă că nu mai vor să se întoarcă  în imobil nici după  reparații.

Potrivit viceprimarului, două dintre familiile sinistrate cumpăraseră apartamentele prin credite bancare şi încă mai au rate de plătit. Nu se ştie dacă locuinţele sunt sau nu asigurate. E.ON Gaz a pus deja la dispoziţia sinistraților alte apartamente, închiriate prin intermediul unei agenţii imobiliare.

În aceasta seară va fi reluată parţial alimentarea cu gaz metan la blocurile din zona unde a avut loc deflagraţia.