Confidenţialitate

IAȘI: Scandal din cauza aparatului de recoltare a plasmei pentru tratarea Covid-19

Florin Hozoc, directorul firmei care a donat aparatul, a acuzat-o pe directoarea Centrului Regional de Transfuzii, dr. Lavinia Scripcaru de incompetența și rea voință.

Aparatul este donat de o lună și până acum nu s-a efectuat nicio donare, în timp ce la Bistrița , la 10 zile de la instalare, deja există primul bolnav tratat cu plasmă convalescentă.

Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iași spune că nimic nu e adevărat și că până acum au avut trei donatori, toți neeligibili, pentru că aveau boli asociate sau erau anemici.

Aparatul de plasmafereză a fost adus la CRTS Iași la 16 aprilie, fiind al doilea aparat de acest gen donat din țară, după București.

Dar, după o lună de la punerea în funcțiune, s-a așezat praful. Niciun donator.

“Explicațiile sunt penibile. În primul rând ni s-a spus ba că au programat niște donator, dar nu s-au mai precizat, ba că au fost refuzați de persoanele care ar fi putut să fie donator, ba că donatorii nu erau eligibili”, a explicat Florin Hozoc, directorul firmei care a donat aparatul de plasmafereză.

Până acum, la Iași, doar trei donatori au trecut pragul CRTS. Lavinia Scripcaru, directorul centrului spune că nu au fost eligibili, fie pentru că erau anemici, fie pentru că aveau boli asociate.

“Doamna director nu știe carte. E simplu. Pe toate site-urile publică criteriile de eligibilitate, toate aceste posibile boli asociate au diferite grade de limitări. Nu există în momentul de față limitări severe decât la decât la foarte puține boli asociate și în principal la bolile asociate cu transmitere prin sânge dacâ ai prezență virală și bineînțeles, mai sunt boli asociate care fac ca starea general de sănătate a donatorului să fie una proastă”, a spus Florin Hozoc.

Altul este însă adevăratul motiv pentru care Iașul nu are până acum o donare de plasmă, crede Florin Hozoc.

“La ultimul training, doamna directoare era foarte pozitivă, dar cadrele medicale care asistau erau foarte supărate și reproșau trainer-ului că ele de ce sunt obligate să facă plasmafereză. Să facă alții, nu ele, spuneau și întrebau de ce le-a ales pe ele MS. Asta este de fapt motivul principal. Se tem să facă o procedură pe care nu o știu.”, a subliniat Hozoc.

România este singura țară din Uniunea Europeană care până la pandemia COVID-19 nu a făcut plasmafereză.