IAŞI: O statuie din marmură care îl întruchipează pe Iisus va fi binecuvântată de Papa Francisc

O statuie din marmură care îl întruchipează pe Iisus, sculptată în marmură de Ruşchiţa de un artist ortodox, va fi binecuvântată de Papa Francisc în timpul vizitei pe care Suveranul Pontif o va efectua în cursul după-amiezii de sâmbătă la Iaşi.

Statuia, care are o înălţime de aproximativ 3,8 metri, şi o greutate de aproximativ nouă tone, este sculptată în marmură de Ruşchiţa de artistul ieşean Constantin Crenganis.

Constantin Crenganis a declarat că ideea acestei sculpturi i-a venit în urma unei grave probleme de sănătate.

“Este o plăsmuire care a apărut într-un moment nefericit, dar fericit pentru ceea ce am realizat. A fost o revelaţie. După ce m-am însănătoşit, am modelat o statuie din argilă, o lucrare de vreo 80 de centimetri care acum se află într-o colecţie particulară. După aceea, timp de 15 ani am lucrat la o nouă statuie. Când am terminat, am ţinut statuia ani de zile în curtea atelierului fără ca să vreau să o dau. Acum s-a ivit prilejul”, a povestit Constantin Crenganis.

Banii pentru blocul de marmură i-a adunat din comenzile pe care le-a avut de-a lungul timpului.

El a afirmat că fotografii ale statuii lui Iisus au fost descoperite în mod întâmplător de primarul Iaşiului, Mihai Chirica, atunci când a trebuit să prezinte un portofoliu pentru a face statuia Regelui Ferdinand, care a fost amplasată, între timp, în faţa Palatului Roznovanu, imobil în care funcţionează Primăria Iaşi.

Statuia a fost cumpărată de o persoană care a doreşte să îşi păstreze anonimatul, iar ulterior a fost donată municipalităţii ieşene.

Primarul Mihai Chirica a declarat că statuia va fi amplasată într-un loc public, ca amintire a vizitei Papei la Iaşi.

Până atunci, lucrarea a fost adusă în curtea Catedralei Romano-Catolice Sfânta Fecioara Maria, Regină.

Ea va fi binecuvântată în cursul după amiezei de sâmbătă de Papa Francisc, cu prilejul vizitei sale la Iaşi.

Foto: ziarulevenimentul.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS