Iași: Mai multe spitale din județ nu au fiole de imunoglobulină

Din 14 spitale, publice și private, existente la Iași, aproape jumătate nu au nici o fiolă de imunoglobulină.

Este statistică realizată de Direcția de Sănătate Publică Iași, la solicitarea Ministerului Sănătății, care anunţa ieri că a creat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară.

Statistica nu ia în calcul imunoglobulinele specifice care, de exemplu, se administrează viitoarelor mame care au RH negativ iar bebelușul are RH pozitiv.

Spitalul de Copii din Iași are cel mai mare stoc. Directorul Stpitalului Mihai Terinte.

Directorul Spitalului de Copii spune că în funcție de necesități, stocul poate ajunge o lună sau mai puțin.

Zero imunoglobulină la Spitalul de Boli Infecțioase, la Instititutul de Boli Cardiovasculare, Maternitatea Elena Doamna, Spitalul de Pneumoftiziologie și două spitale particulare Elitis și Red Hospital.

Medicii spun că în general se pot face împrumuturi între spitale dacă existe urgență, dar acum mulți dintre directorii unităților medicale din Iași se tem că stocurile de imunoglobulină pe care le au vor fi distrubuite către alte zone.

Într-un interviu pentru Europa FM, pediatru imunolog Alexis Cochino a izbucnit în lacrimi, spunând că viețile a aproape 100 de copii sunt puse în pericol în acest moment din cauza lipsei imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS