Confidenţialitate

Iași: „Hanul 3 Sarmale”, frecventat în trecut de Eminescu, Alecsandri sau Creangă, a fost demolat fără acordul Primăriei | VIDEO

„Hanul 3 Sarmale”, unul dintre cele mai cunoscute hanuri din zona Moldovei a fost pus la pământ miercuri. Proprietarii terenului și al imobilului situat chiar la intrarea în Iași intenționează să construiască în loc un hotel cu sute de locuri de cazare. Acțiunea de demolare însă nu era prevăzută în Planul Urbanistic Zonal și nu avea se pare nici autorizația din partea Primăriei.

Imediat după Revoluție, Hanul 3 Sarmale a intrat în proprietatea societății Turism Moldova.

Ulterior, au apărut trei moștenitori care au câștigat clădirea în instanță. Aceștia au gajat imobilul pentru suma de 500.000 de euro. Pentru că nu și-a primit banii înapoi, creditorul, un om de afaceri din Iași, a cerut executarea imobilului.

Astfel, Hanul 3 Sarmale și-a schimbat din nou proprietarul. De data aceasta, noul proprietar a decis demonalrea clădirii pentru ca, pe terenul respectiv, să construiască un hotel.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal, emis de Primărie anul trecut, lucrările prevedeau reparații capitale, refuncționalizare și extinderea hanului și amenajarea unor parcări. Nicidecum demolarea clădirii.

Președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei, Iulian Nicolau susține că hanul a fost demolat abuziv, fără să existe autorizație în acest sens.

Primarul Mihai Chirica a confirmat că demolarea Hanului 3 Sarmale a fost făcută fără autorizație. Mai mult, polițiștii locali care s-au deplasat la fața locului marți seară au constatat că buldoexcavatorul era manevrat chiar de administratorul firmei care are în proprietate bunul. „A demolat pe propria lui răspundere și e pasibil de rigorile legii”, a spus primarul.

Istoria Hanului 3 Sarmale datează încă de la 1675. Era frecventat de actorii Teatrului Național dar și de scriitori precum Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă sau Păstorel Teodoreanu.

Foto: Facebook / Hanul 3 Sarmale Bucium