Confidenţialitate

Iași: Comemorarea a 80 de ani a Pogromului în urma căruia au fost uciși peste 14.000 de evrei | GALERIE FOTO

Oficialități locale, naționale și internaționale dar și sute de persoane de diferite etnii și naționalități au participat astăzi la Iași, la Marșul Vieții. Manifestarea marchează anul acesta 80 de ani de la Pogromul din 1941 în urma căruia 14.000 de evrei au fost uciși.

Evenimentul a început la ora 8,30 când peste 400 de persoane au plecat în marș spre Cimitirul Evreiesc. Români, evrei dar și alte naționalități au comemorat astfel pe cei care , în 1941, au fost masacrați la ordinul autorităților de atunci, doar pentru că erau de o altă etnie.

“Ține de o chestiune pe care eu o numesc practicarea eticii memoriei și mai mult decât amintirea, asumarea trecutului recent, pentru că aceste fapte nu s-au petrecut acum 300 de ani sau acum 500 de ani, ci acuum 80 de ani!”, a declarat un cetățean evreu, venit special la Iași, pentru a participa la acest eveniment.

Printre participanții la Marșul Vieții s-a aflat și Excelența Sa, Ambasadorul Statului Israel la București, David Saranga, care a avut un mesaj pentru tineri, îndemnând la toleranță.

“Dacă nu înțelegem ce s-a întâmplat aici, în Iași, din partea societății române care a făcut ce a făcut, cred că nu putem să devenim mai buni, pentru că societatea nu poate evolua dacă nu cunoaște istorie”, a declarat Excelența Sa, David Saranga.

Programul evenimentelor de astăzi include cereminii de comemorare la cimitirele evreiești din Iași, Podu Iloaie și Târgu Frumos și, tot astăzi, va fi inaugurat Muzeul de Istorie a Pogromului.

Silvia Craus