Iasi: Cercetarile de la Spitalul de Neurochirurgie ar fi fost finantate de Ministerul Educatiei

Doi neurochirurgi sunt bănuiți că ar fi prelevat fără știrea pacienților lichid cefalo-rahidian pentru experimente științifice.

Cercetările făcute la Spitalul de Neurochirurgie din Iași – în care ar fi fost implicați zeci de pacienți care nu-și dăduseră acordul – au fost finanțate de Ministerul Educației. Așa au declarat pentru Europa FM surse medicale. Doi neurochirurgi sunt bănuiți că ar fi prelevat fără știrea pacienților lichid cefalo-rahidian pentru experimente științifice.

Pe pagina de Internet a Universității ieșene de Medicină și Farmacei apare un proiect finanțat cu peste un milion de lei condus de unul dintre doctorii respectivi. (AUDIO Corespondentul Europa FM la Iasi, Violeta Cincu)

Familia unuia dintre pacienții morți după externare spune că bărbatul de 35 de ani se simțea bine la ieșirea din spital. Unul dintre medicii implicați în scandal, Ștefan Iencean, a calificat cele întîmplate săptămîna aceasta drept ‘un complot’.

Procurorii au început urmărirea penală in rem în acest caz – adică verifică deocamdată faptele, nu persoanele.

Pe de alta parte, președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a îndemnat la prudență în acest caz, pe motiv că e posibil să fie vorba despre o răfuială între medicii spitalului.