Confidenţialitate

IASI: Anchetă la maternitatea Cuza Vodă, după moartea suspectă a unor bebeluși

Consilierul județean PMP, Marian Uscatu a solicitat, public, înființarea unei comisii care să analizeze situația de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”.

Consilierul susține că în cursul lunii noiembrie, la spital au avut loc o serie de incidente care au condus la decesul mai multor nou-născuti.

Oficialii maternității Cuza Vodă admit și recunosc că cei doi bebeluși decedați erau infectați cu Klebsiella, dar spun că infecția s-ar fi putut produce și în afara unitătii.

Cei doi copii erau născuti prematur. Unul avea 1.100 de grame, iar celălalt 1.700 de grame.

Provin din mame cu hipertensiune arterială. Aveau incă de la naștere un risc crescut. Bebelușii se aflau în Centrul de Terapie Neonatală din cadrul maternitătii.

Erau dependenți de aparatele de ventilație. Medicii spun că, fiind prematuri, aveau un risc crescut de apariție a infecțiilor, fiind vorba despre un sistem imunitar slab dezvoltat.

Deși erau în același salon, era puțin probabil că infecția să se fie transmis de la unul la celălalt, fiind poziționați în zone diferite.

S-a deschis o anchetă și la maternitatea Cuza Vodă și la DSP.

Șeful Direcției de sănătate publică Iași, Liviu Stafie spune că o cauză a infecției din maternitate ar fi supraaglomerarea. De mule ori sunt internați mai mulți pacienți decât numărul de paturi pentru că acolo vin ieșeni din mai multe  județe.

Spitalul ne-a sesizat pentru că au fost patru copii infestaţi cu Klebsiella, din care doi au decedat. (…) A fost o infecţie asociată asistenţei medicale. E clară treaba acolo. E Klebsiella. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunţaţi de spital, de vineri. Am efectuat un control medico-sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supra-aglomerării, pentru că sunt primiţi copii prematuri din toată regiunea“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Potrivit şefului DSP, secţia de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, însă de multe ori sunt amplasate 30 de paturi sau chiar mai multe.

Deserveşte întreaga zonă a Moldovei şi secţia este în permanenţă supra aglomerată. În perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistaţi 318 nou născuţi. Rata de mortalitate a fost cea mai mică pe ţară“, a spus şeful DSP.

Direcția de sănătate a prelevat deja probe din maternitate și așteaptă rezultatele. Până atunci, șeful DSP Iași are câteva posibile cauze ce ar fi putut duce la infestarea copiilor cu Klebsiella.

Deocamdată suntem într-o etapă preliminară, pentru că am prelevat şi noi probe de sanitaţie, de sterilităţi, de ape sterile, medici şi echipament personal. Aşteptăm rezultatele. Avem câteva posibile cauze pe care le-am putea lua în considerare“, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Liviu Stafie.