Confidenţialitate

IALOMIȚA: L.Dragnea promite oierilor subvenție de 1 leu/ kg de lână

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, într-o vizită în judeţul Ialomiţa, că împreună cu ministrul Agriculturii vrea să încurajeze oierii să nu mai ardă lâna, prin acordarea unor subvenţii de 1 leu pe kilogramul de lână vândută.

Dragnea a mai spus că ministrul Agriculturii împreună cu ministrul Cercetării au început să se gândească la cum poate fi folosită lâna şi au realizat un material pentru izolare – scrie News.ro.

“În programul nostru am discutat despre situaţia lânii. 75% din lâna din România se aruncă. În programul nostru este prevăzut pentru anul viitor să realizăm acele centre de colectare, dar am vrea să nu pierdem nici anul acesta lâna. Adică să-i încurajăm pe oieri să nu arunce lâna pe câmp sau să nu o ardă. Ministrul Agriculturii împreună cu ministrul Cercetării au început să se gândească la cum poate fi folosită lâna. Au realizat un material pentru izolare, deci care este mult mai bun decât vata minerală”, a afirmat Dragnea

Liderul PSD a adăugat că ministrul Agriculturii a transmis că dacă ciobanii vor păstra anul acesta lâna vor primi la anul subvenţie pe fiecare kilogram de lână vândut. “Am înţeles că 1 leu pe kilogram”, a spus Drganea.

“Lâna în orice caz am luat-o de la un cioban şi i-am spus: decât pe gard, mai bine în pat lâna aceasta că este mai bine aşa sau în pereţii caselor, aşa cum spunea domnul preşedinte. Analizăm toate metodele prin care să luăm toată cantitatea de lână pentu a nu-i da foc”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Liderul PSD a precizat că în ceea ce priveşte carnea de oaie şi carnea de miel, a vorbit cu ministrul Agriculturii şi l-a rugat să se concentreze pe ţările din Golf, pentru că sunt multe cereri de carne de ovine care provin din zona respectivă. “Dar din păcate în România nu s-a putut realiza un export, o preluare centralizată, organizată, eficientă şi care să elimine pe cât se poate samsarii şi intermediarii. Mi-a spus că a avut mai multe întâlniri cu oficiali şi reprezentanţi ai unor ţări din Golf şi acum lucrează la un sistem prin care să se realizeze această preluare a ovinelor din România în două variante: ori să le preia în viu, ori să investească aici. Discuţia a fost să devenim principalul furnizor pentru zona respectivă”, a completat Dragnea.

Guvernul intenţionează să construiască centre de colectare a lânii şi pieilor de oi şi capre, finanţate din fondul suveran de investiţii, iar una dintre posibilele utilizări ale lânii ar fi realizarea de plăpumi pentru săraci, a anunţat ministrul Agriculturii la începtul lunii februarie.