IALOMIȚA: Cele mai rare gâște sălbatice din lume au vizitat lacurile din Gârlița Mică

Una dintre cele mai rare specii de gâște sălbatice din lume, a fost observată recent de ornitologii din cadrul Societății Ornitologice Române, pe un lac din județul Ialomița.

Specialiștii susțin că este o premieră că astfel de păsări au poposit în zona Bărăganului în această perioadă a anului, transmite corespondentul Europa Fm, Mădălin Sofronie.

Aflate sub monitorizarea Societății Ornitologice Române, lacurile din arealul Breteștii de Sus – Gura Ialomiței, din județul Ialomița sunt vizitate de specii de păsări extrem de rare.

Aflați într-o misiune de identificare a păsărilor care iernează în Câmpia Bărăganului, doi specialiști biologi din cadrul SOR, Emil Todorov și Szabó József au observat exemplare de Gârliță mică, una dintre cele mai rare specii de gâște sălbatice din lume.

Specialiștii au explicat faptul că este o premieră ca lacurile din Bărăgan să fie vizitate de astfel de păsări, întrucât Gârlița mică este specifică mlaștinilor din zona arctică.

„Sărăturile de la Gura Ialomiţei sunt preferate de gâşte pentru că impactul antropic nu este semnificativ” susține biologul Emil Teodorov.

Aria de protecție Breteștii de Sus – Gura Ialomiței are peste 6 mii de hectare și se întinde atât pe raza județului Ialomița, cât și pe raza județului Brăila.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS