Confidenţialitate

IALOMIȚA: 100 de absolvenți obligați să dea din nou Bacalaureatul

Judecătorii din Slobozia au obligat 100 de absolvenți de liceu să susțină încă o dată Bacalaureatul, după ce procurorii DNA au demonstrat că în 2012 aceștia au mituit mai mulți profesori că să treacă examenul.
De asemenea, magistrații au dispus și anularea diplomelor pe care foștii liceeni le-au primit, transmite corespondentul Europa FM, Mădălin Sofronie.

Anul trecut, în urmă anchetei DNA, 11 cadre didactice din Ialomița, în frunte cu un fost inspector școlar general, au fost condamnați la pedepse cu executare, pentru că au fost mituiți de elevi.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în funcție de discipline, profesorii cereau mită elevilor sume cuprinse între 600 și 1300 de lei.

După condamnarea definitivă a dascălilor, anchetatorii DNA au cerut instanței de judecată anularea diplomelor pe care cei 100 de elevi le-au primit, motivându-se că acestea au fost obținute prin comiterea de infracțiuni de corupție.
Vreme un an, procesul s-a judecat la Tribunalul Ialomița. Magistrații au dispus nu doar desființarea diplomelor, dar și obligarea elevilor care și-au mituit profesorii de a susține încă o dată examenul de Bacalaureat.
Situația este delicată, în condițiile în care, în baza diplomelor cu probleme, mulți dintre foștii liceeni care și-au mituit profesorii, s-au înscris la facultăți pe care acum le-au absovlit.
Sentința dată la Slobozia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel București.