I.C.C.J. judecă prima plângere împotriva clasării Dosarului Revoluției din 1989

Prima plângere împotriva clasării Dosarului Revoluției din 1989 va fi judecată marți dimineață (5 ianuarie, ora 9) la Înalta Curte de Casație și Justiție.  Potrivit președintelui Asociației Decembrie 1989, Teodor Mărieș, au fost depuse peste 200 astfel de plângeri, după clasarea dosarului Revoluției, în octombrie, anul trecut. Tot marți (ora 16), reprezentanții Asociației vor discuta cu ministrul justiției, Raluca Prună, tot pe tema dosarului Revoluției.

Peste 200 de membri ai Asociației Decembrie 1989 – victime, urmași ai acestora și luptători la Revoluție – au depus plângere în ultimele două luni, împotriva deciziei Parchetului Instanței Supreme de clasare a Dosarului Revoluției. Președintele Asociației Decembrie 1989, Teodor Mărieș, spune că statul roman a cheltuit sume imense prin tergiversarea dosarului, fără rezultat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Numai despăgubirile pe care statul roman trebuie să le plătească în urma unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului privind Dosarul Revoluției se ridică la peste 800.000 de euro. Teodor Mărieș spune, însă, că – dincolo de aceste despăgubiri – justiția trebuie să lămurească acest dosar. Este și motivul pentru care se întâlnește – pentru a doua oară de la învestirea noului guvern – cu ministrul justiției, Raluca Prună.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La întâlnirea anterioară, de la jumătatea lunii decembrie, ministrul justiției, Raluca Prună a cerut un răgaz pentru a primi un raport din partea Parchetului în legătură cu clasarea Dosarului Revoluției, care are peste 1500 de volume. Reamintim că Dosarul a fost clasat în luna octombrie, anul trecut. Printre altele, procurorii au motivate că – citez –  “S-au tras focuri de armă pe fond de stres și oboseală”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS