Hunedoara: O serie de lucrări de reabilitare la barajul de la Valea de Pești, luate în calcul de autorități după ce s-a observat o creștere a infiltrațiilor | AUDIO

Alertă în județul Hunedoara: un baraj vechi de peste 50 de ani, cel de la Valea de Pești, în risc din cauza ploilor abundente, iar autoritățile s-au întrunit în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili ce măsuri se impun. Autoritățile au reevaluat nivelul de siguranță al barajului, în contextul unor lucrări de întreținere și verificare tehnică programate în perioada următoare, precum și în scopul protejării comunităților din aval, inclusiv localitățile Uricani și Lupeni.
Administrația Națională Apele Române transmite că barajul de la Valea de Pești funcționează normal și că nu există niciun pericol pentru populație sau pentru infrastructură.
Compania precizează că la sfârșitul lunii martie s-a observat o creștere temporară a infiltrațiilor prin sistemele de drenaj, dar că aceste infiltrații au revenit în limite de siguranță și nu s-au înregistrat deteriorări ale barajului.
Nu există riscul ca barajul să cedeze, chiar și în condiții de ploi intense, subliniază Apele Române, care precizează că autoritățile vor începe lucrări de reabilitare.
În cadrul întâlnirii, s-au prezentat evaluările tehnice recente ale construcției hidrotehnice, precum și scenariile de intervenție în caz de urgență. În perioada următoare se are în vedere monitorizarea specială a Barajului Valea de Pești.
Autoritățile locale au decis că sunt necesare lucrări care să reducă infiltrațiile din corpul barajului
„A fost o întâlnire cu membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. S-a hotărât necesitatea și promovarea unor lucrări care au rolul de a pune în siguranță barajul și implicit de a reduce infiltrațiile care au loc prin corpul barajului”, a precizat șeful sistemului hidrotehnic Petroșani, Sorin Corici.
Scopul principal al acumulării îl reprezintă alimentarea cu apă industrială și potabilă a localităților Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și Petroșani (aproximativ 70 mii locuitori). În istoria exploatării acumulării din 1973 și până în prezent, a fost consemnat un singur incident petrecut în luna aprilie a anului 1993, când pe fondul creșterii bruște a nivelului apei în lac după perioada de iarnă, debitele colectate de sistemele de drenaj au fost foarte mari depășind 60 litri/sec. cu mult peste limita admisă a debitului de alarmare (10 litri/sec.), ducând la inundarea zonei aflată la baza barajului.
Sursa foto: CJ Hunedoara