Confidenţialitate

Hunedoara, în topul județelor cu localități fără medici de familie. Dintre cei care sunt la oraș, jumătate au peste 60 de ani | AUDIO

Hunedoara conduce în topul județelor care au cel mai mare număr de localități fără medic de familie. Din cele 188 de localități din România fără medic de familie, 15 sunt din județul Hunedoara.

Cele 15 localități sunt situate în mediul rural, unde locuiesc persoane în vârstă, care au foarte multe probleme de sănătate și care se deplasează cu greutate în mediul urban, unde ar putea fi consultate.

De exemplu, nu există un medic de familie nici în cea mai mică localitate din România, comuna Bătrâna, unde mai au domiciliul în jur de 100 de persoane, iar vârsta medie este de peste 60 de ani.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, județul Hunedoara conduce detașat în ceea ce privește localitățile fără medic de familie.

Situația nu este prea bună nici în orașele județului, pentru că aproape jumătate dintre cei aproape 200 de medici de familie au deja peste 60 de ani, iar aproape un sfert depășesc 67 de ani.

În asemenea condiții, în curând nici în orașe nu vor mai fi prea mulți medici de familie.

Situația nu pare să se schimbe, pentru că absolvenții de medicină nu aleg această ramură sau, dacă o fac, preferă să plece în străinătate.

Citește și: Mai multe organizații ale pacienților cer Agenției Europene pentru Medicamente să declare penuria de medicamente „eveniment major” | AUDIO