Hunedoara: Exploatarea cu cianuri de la Certej și defrișările din zonă, oprite definitiv | AUDIO

Exploatarea cu cianuri de la Certej a fost oprită definitiv. Proiectul minier urmărea extragerea aurului prin folosirea tehnologiei cu cianuri.

Judecătorii au respins calea extraordinară de atac inițiată de compania Deva Gold, alături de Consiliul Local al comunei Certeju de Sus și Agenția pentru Protecția Mediului Timiș.

Roxana Pencea, reprezentant al organizației de mediu Mining Watch România:

Curtea de Apel Oradea a invalidat planul de urbanism al proiectului minier. Asta înseamnă că toate avizele obținute de compania minieră, în baza acestui plan urbanistic, au fost invalidate de la sine. Nu vor putea obține noi autorizații de construire pentru a duce mai departe proiectul. Asta înseamnă o oprire pe termen nedeterminat a proiectului minier. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit activiștilor ecologiști, proiectul ar fi distrus toată zona Certej, situată în județul Hunedoara. Compania minieră Deva Gold își propusese să defrișeze zeci de hectare de pădure:

Din fericire, am reușit să oprim și aceste defrișări – 56 de hectare de pădure din fondul național, pentru a construi două iazuri de decantare, dintre care unul cu cianuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS