Confidenţialitate

Hotelierii români estimează pierderi de un miliard de euro, până la sfârșitul anului | AUDIO

Din cauza pandemiei de coronavirus, hotelierii vor înregistra, până la sfârșitul anului, pierderi de 1 miliard de euro, adică două treimi din cifra de afaceri de anul trecut, spune Călin Ile, liderul Federației Industriei Hoteliere din România.

Mulți dintre hotelieri au recurs deja la concedierea angajaților și doar 10% mai pot supraviețui din resurse proprii până în martie, a spus la Europa FM, Călin Ile.

„Vom avea o pierdere în jur de 1 miliard de euro, ceea ce practic e insuportabil. Circa 40% din angajați estimăm că vor părăsi industri hotelieră până la finalul anului și noi am solicitat un ajutor de stat: din diferența  de cifra de afaceri dintre 2020 și 2019, statul să compenseze un procent, 15-20%, cu care noi să acoperim cheltuielile, asta ar fi cea mai importantă măsură. Dacă nu, cred că ar fi vital să reducem nivelul de taxe pentru 2021 în industria noastră și mă refer în special la taxele pe proprietate, noi plătim în continuare impozit pe clădire sau pe teren, chiar dacă nu funcționăm”, a spus președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Despre ideea transformării, în caz de urgență, a hotelurilor în spitale de campanie pentru bolnavii de COVID-19, Călin Ile spune că unii hotelieri ar putea da o mână de ajutor statului:

”Noi am mai fost alături de Ministerul Sănătății și la primul lockdown, în aprilie, când mai mulți operatori din turism au oferit cazare, sigur, contra cost, unii chiar voluntar, pentru persoanele aflate în izolare. Chiar să transformi în spital va fi greu, dar pentru cei asimptomatici sau cu forme ușoare cred că se vor găsi hotelieri dispuși să susțină.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În urma discuțiilor pe care reprezentanții industriei hoteliere le-au avut recent cu reprezentanții Guvernului, s-a constituit un grup de lucru care va analiza ce măsuri au fost adoptate în alte țări și care ar fi soluțiile cele mai potrivite pentru ca hotelurile să nu ajungă la faliment.

  • Florentina Mihăiță