Confidenţialitate

Hotelierii de pe litoral, salvați de elevii și studenții care se angajează sezonieri

Hotelurile și terasele de la mare sunt pline cu elevi și studenți care trebăluiesc de zor pentru a nu mai depinde de banii părinților. Studenții pot munci opt ore, iar elevii 6 ore pe zi. Elena este elevă și, timp de 30 de ore pe săptămână, muncește la terasa restaurant a unui hotel din Mamaia:

„Am decis și eu să strâng un ban, să nu mai stau la mâna părinților. Sunt ajutor de ospătar. Debarasez dimineață la micul dejun, apoi prânzul și cină îmi ajut ospătarul să servească clienții”.

Eleva susține că nu este grea munca de ospătar, iar Bianca, studentă la Științe Politice, lucrează la recepția unui hotel. Ea admite că, initial, nu prea a fost ușor.

„Sunt ajutor de recepționer. Eu cazez în calculator, arăt camerele turiștilor și, eventual, ce probleme au turiștii vin la mine și le rezolvăm cu drag”.

Tinerii care muncesc în vacanță de vara reprezintă o soluție pentru deficitul de personal. Hotelierul Dumitru Ivănescu spune că mai toți patronii preferă să angajeze pe timpul verii, elevi sau studenţi.

„Ne ajută foarte mult pentru că în sezonul de vârf, iulie și august, folosim și elevi și studenți. Avem o lipsă de personal cred că de 50%”.

Toți elevii și studenții angajați pe timpul vacanței trebuie plătiți cu cel puțin salariul minim brut pe economie, 2300 de lei.

Ghiulfer Predescu