Confidenţialitate

Horia Colibășanu a atins vârful Everest

El a reușit astfel incă o premieră pentru alpinismul românesc, a urcat pe „acoperișul lumii’’ (8.848 de metri) fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

“A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor”, a transmis Horia Colibășanu imediat ce a ajuns pe vârf.
Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără fiind la 8.300 de metri.

A urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia Colibășanu de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să îşi reducă timpul de expunere la mare înălţime, să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori.

Urmează ca Horia Colibășanu să coboare la o altitudine sub 8000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediţiei fiind importantă şi riscantă având în vedere că este foarte obosit.
Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19 expediție internațională a lui Horia Colibășanu.

Cine este Horia Colibășanu

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 7 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.
Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.

Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial. Unele federatii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpinistii care urca muntii pe propriile forte, fizice si psihice, sunt cunoscuti sub denumirea de alpinisti puri.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Horia Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munții pe care a urcat până acum Horia Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Horia Colibășanua participat la 18 expediții internaționale de-a lungul carierei sale (până în 2016), făcând echipa cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.
Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.
Elizabeth Hawley, cea mai bună deținătoare a evidenței expedițiilor himalayene își amintește: “Horia și-a pus propria viață în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, în condițiile în care el însuși devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”

Horia Colibășanu a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania și televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar “Pura Vida”, câștigător la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.