Hong Kong: comemorarea victimelor din Piața Tiananmen

Zeci de mii de persoane sunt așteptate să iasă în stradă joi în Hong Kong pentru a comemora evenimentele din primăvara anului 1989 din Piața Tiananmen și pentru a cere o democrație adevărată în fosta colonie britanică.

Manifestația din acest an are o semnificație deosebită în contextul tensiunilor între susținătorii democrației și executivul local, sprijinit de China.

Consiliul Legislativ, parlamentul din Hong Kong, urmează să analizeze la 17 iunie un proiect de reformă care prevede ca toate persoanele majore din Hong Kong să poată vota la alegerile din 2017 pentru alegerea șefului executivului acestui teritoriu autonom chinez.

Cu toate acestea, reforma este însoțită de o clauză care limitează la doi sau trei numărul candidaților, care trebuie totodată să primească aprobarea unui comitet loial Partidului Comunist Chinez.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, după șapte săptămâni de mobilizare a protestatarilor care cereau reforme democratice în China, zeci de mii de soldați sprijiniți de sute de vehicule blindate au deschis focul împotriva mulțimii ajungând până în Piața Tiananmen.

Până în prezent nu a fost furnizat niciun bilanț oficial definitiv al victimelor, însă surse independente susțin că este vorba despre câteva sute până la o mie de morți la Beijing, fără a ține cont de restul victimelor de pe teritoriul chinez.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS