Confidenţialitate

Holzindustrie amenință cu retragerea din România și trimite scrisori Camerei Deputaților

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer – cel mai mare procesator de lemn din România – încearcă să pună presiune pe Parlament.

Firma i-a trimis o scrisoare președintelui Camerei Deputaților – Valeriu Zgonea – în care se plânge de modificările la Codul Silvic.

Una dintre ele se referă la limitarea la 30% a achiziției de masă lemnoasă – prevedere care ar afecta afacerile austriecilor.

Anterior, compania a anunțat oficial că s-ar putea retrage din România din cauza proiectului de lege privind modificarea Codului Silvic.

 

În scrisoarea semnată de directorul general al Holzindustrie și trimisă lui Valeriu Zgonea se face referire la investițiile făcute de companie în România.

Potrivit companiei austriece, acestea s-ar ridica la aproape 780 de milioane de euro, în ultimii ani.

Principala nemulțumire a Holzindustrie este legată de modificarea Codului Silvic: e vorba de prevederea care impune o limită de 30% oricărei companii în procesarea unei specii de arbori din România.

”Adoptarea acestui articol ne-ar putea obliga să concediem angajaţii” – se arată în scrisoarea trimisă la Parlament.

Firma austriacă solicită opinia preşedintelui Camerei Deputaţilor în acestă privinţă, însă Valeriu Zgonea a precizat că va trimite scrisoarea pe masa Comisiei juridice, pentru un punct de vedere.

Compania austriacă a anunțat oficial și că s-ar putea retrage din România. O decizie de acest fel ar pune în pericol aproximativ 3 mii de locuri de muncă, afirmă Holzindustrie.