Hollande dă de înțeles că Franța își va schimba atitudinea față de aderarea României la Schengen. Iohannis: Ne simțim spijiniți de Franța

Președintele Franței, Francois Hollande, a dat de înțeles că Parisul își va schimba atitudinea față de aderarea României la spațiul Schengen, în primă fază cu aeroporturile.

Francois Hollande a spus că trebuie purtate discuții la Bruxelles pentru a vedea “cum pot aduce aeroporturile românești o contribuție la Schengen”.

Liderul de la Elysee a amintit în acest sens de registrul cu numele pasagerilor – PNR (Programul Naţional de Reformă), un proiect implemnetat de România, în premieră europeană. Un asftfel de proiect este esențial în contextul amenințărilor teroriste.

România s-a dotat prin programul PNR pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile româneşti o contribuţie în spaţiul Schengen prin eficacitatea lor”, a spus Hollande.

Până acum, Franța, Olanda și Germania s-au opus aderării României la Schengen.

Din 2011, România încearcă să adere la spațiul Schengen, dar, de fiecare dată, țara noastră s-a confruntat cu opoziția acestor state. Unul dintre scenarii prevedea aderarea României la Schengen pentru început a spațiului aerian, urmat de cel terestru.

La rândul său, președintele Iohannis a declarat că România se simte sprijinită acum de Franța, în chestiunea Schengen.

”În chestiunea Schengen, România e sprijinită de Franța. Am discutat astăzi cu președintele Hollande și cred că acest demers se înscrie într-un demers la nivel european”, a declarat Klaus Iohannis.

România acționează ca un membru de facto al Spațiului Schengen. În acest sens, e în beneficiul Uniunii Europene ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu. Evident că din motive practice acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o dată. Așa cum a spus și presedintele Hollande, trebuie sa facem demersurile la Bruxelles pentru a beneficia toata lumea de securitatea aeroporturilor românești. Da, ne simțim sprijiniți de Franța!”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat ”cu toată modestia”, că ţara noastră s-a achitat de îndatoririle ei în privinţa protecţiei graniţelor.

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS