Hodorkovski nu se va intoarce in Rusia si nu va mai sustine financiar opozitia rusa

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, gratiat de presedintele rus Vladimir Putin dupa 10 ani de inchisoare, a sustinut ieri, la Berlin, prima sa conferinta de presa dupa eliberare.

Fostul oligarh rus a multumit Germaniei si cancelarului Angela Merkel pentru eforturile facute care au dus la eliberarea sa.

El le-a explicat jurnaliştilor că nu poate reveni în Rusia pentru că este încă în vigoare şi o condamnare în civil împotriva sa, prin care trebuie să plătească suma de 550 de milioane de dolari fiscului. Kremlinul a anuntat, insa saptamana aceasta ca Hodorkovski este liber sa se intoarca in Rusia. De la Berlin, fostul oligarh rus a precizat şi că nu se va mai implica în politică împotriva Kremlinului şi nu va solicita nici redobândirea activelor Iukos, trustul său petrolier, la un moment dat cel mai mare din Rusia, care a fost dezmembrat în favoarea companiei de stat Rosneft. De asemenea, el a exclus şi eventualitatea reluării finanţării opoziţiei ruse, aşa cum făcea înainte de arestarea sa din 2003.

Fostul miliardar, care conform estimărilor publicate de presa din Rusia ar deţine în continuare câteva sute de milioane de dolari în conturi din străinătate, a precizat că nu cunoaşte încă, cu exactitate, cât i-a mai rămas din avere. Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi a fost condamnat în 2005 şi în 2010, în două procese în care a fost acuzat de fraude fiscale, escrocherie, furt de petrol şi spălare de bani.

O serie de observatori şi analişti occidentali au scos însă în evidenţă substratul politic al acestor procese, Hodorkovski fiind un critic acid al lui Vladimir Putin şi unul dintre principalii susţinători financiari ai opoziţiei ruse.