Confidenţialitate

Cod roșu de inundații în județele Neamț și Harghita

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă dimineaţa o avertizare Cod roşu de inundaţii de la ora 11 pentru râuri din bazinul hidrografic Trotuş, pe raza judeţelor Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ, valabilă până la ora 24.00.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş, judeţele Harghita, Bacău, Covasna, Neamţ.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Trotuş, aval staţia hidrologică Târgu Ocna, precizează INHGA.

Cod roșu de inundații și în alte județe

Anterior, hidrologii au emis cod roşu de inundaţii, sâmbătă dimineaţa, pe râurile din bazinele hidrografice Tărlug – bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Braşov şi Covasna. Sunt așteptate fenomene periculoase în zona localităţii Băcel, la confluenţa cu râul Negru, în Covasna.

Atenţionarea hidrologică este în vigoare până sâmbătă seara, la ora 18.00.

Potrivit reprezentanţilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Tărlug – bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Braşov şi Covasna.

 

Cod roşu de inundații pe râuri din Brașov și Covasna, iar autoritățile vor evacua localnici