Confidenţialitate

Heirupismul etapei a 2-a de vaccinare: “Începeţi vaccinarea, chiar dacă nu aveţi materialele!” | AUDIO

Presiuni la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică să se înceapă vaccinarea în etapa a doua, în centrele rezidenţiale, chiar de vineri, 15 ianuarie, deşi multe judeţe s-au plâns că nu au materialele necesare.

Ordinul de la centru este clar: începeţi, oricum, chiar dacă nu aveţi seringi, plasturi sau alte materiale. Recomandarea este să împrumute de la spitale.

Europa FM a intrat în posesia unei înregistrări din videoconferinţa Comitetului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, de vineri, 15 ianuarie, cu şefii Direcţiilor de Sănătate Publică.

Înregistrarea arată clar cum li se cere acestora ca vaccinarea în centrele rezidenţiale să înceapă de vineri, 15 ianuarie, chiar dacă nu există materialele necesare.

Colonel Călin Alexandru:”În care dintre judeţe nu a început vaccinarea în centrele rezidenţiale?”

Reprezentant DSP: “Suceava, se poate?”

Colonel Călin Alexandru:”Da!”

Reprezentant DSP: “Nici noi nu am început. La fel ca şi Tulcea, am aşteptat să primim materialele. Vom începe luni…”

Colonel Călin Alexandru: “Nu, vă rog să nu aşteptaţi, vă rog să începeţi chiar din această după-amiază (n.r. – vineri, 15 ianuarie). Nu aşteptaţi materialele! Se poate întâmpla să fie o problemă cu zborul. Niciodată nu s-a discutat să aşteptaţi materialele. Dimpotrivă. Eu v-am spus că nu sunt sigur dacă putem să le aducem sau nu. Încercăm să le aducem în weekend, dar începeţi vaccinarea în centrele rezidenţiale. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Presiunile vin din partea colonelului Călin Alexandru de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care cere DSPurilor să împrumute materiale pentru vaccinare.

Reprezentant DSP: “Eu înţelesesem din videoconferinţă ….”

Colonel Călin Alexandru: “Aţi înţeles greşit! Vă repet: nu aşteptaţi materialele, începeţi vaccinarea, îmrpumutaţi din altă parte! ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vineri, însă, doar câteva județe au început imunizarea în centrele sociale, cu materiale împrumutate, în timp ce majoritatea aşteaptă să primescă tot ce au nevoie. Un asemenea caz este Aradul. Directorul DSP, Horea Timiş.

“Noi aşteptăm seringile şi toate reglementările în vigoare, în aşa fel încât, de luni încolo să fim şi în litera legii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contactat de Europa FM, şeful DSU, Raed Arafat a refuzat să comenteze înregistrările.

El a menţionat, însă, că materialele necesare vor ajunge duminică seara la toate centrele de vaccinare şi că nu e o problemă dacă – până atunci – DSP urile se împrumută.