Confidenţialitate

Hartă interactivă cu prezența vot la Alegerile Parlamentare. Datele oficiale furnizate de BEC sunt actualizate la 5 minute

Pentru prima dată în istoria alegrilor libere din România, Guvernul pune la dispoziție o hartă interactivă cu prezența vot la Alegerile Parlamentare. Datele oficiale sunt furnizate de BEC și sunt actualizate în hartă  la fiecare 5 minute. Harta poate fi accesată în această pagină sau la adesa dedicată http://radar.ithub.gov.ro/.

Hartă interactivă cu prezența vot la Alegerile Parlamentare oferă posibilitatea de a urmări prezența la vot pe județe, dar și din diaspora, secții de votare din țară sau străinătate.

Aproape 6500 de candidați caută să câștige, duminică, cele  466 de locuri în Parlamentul României.

Pentru 11 decembrie, noutățile la alegerile parlamentare nu se rezumă doar la disponibilitatea prezenței la vot în timp real, inclusiv online. Alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi organizate după legea electorală care a fost adoptată în 2015.

Senatorii și deputații vor fi aleși acum pe listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, nu uninominal cum s-a întâmplat în 2012.

O altă noutate: scade numărul de parlamentari de la 588 în prezent la 464. Un deputat va reprezenta 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori.

Astfel, în viitorul Parlament vor fi 312 deputați, la care se adaugă 16 deputați ai minorităților naționale și 136 de senatori.

În premieră, a fost introdus și votul prin corespondență, dar pentru români din afara graniţelor. Aceștia vor fi reprezentaţi de doi senatori şi patru deputaţi.

Hartă Prezență Vot – Alegeri Parlamentare 2016


Date oficiale furnizate de BEC actualizate la 5 minute.

La alegerile din 11 decembrie românii vot putea vota doar la secția la care este arondată strada sau localitatea unde au domiciliul şi reşedinţa. În cazul în care, în ziua votului, se află în altă în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

În Parlament vor intra doar partidele care vor depăși pragul electoral, ceea ce înseamnă cel puțin 5% din totalul de voturi valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor din cel puțin patru circumscripţii electorale.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, aceştia vor obţine un mandat de parlamentar dacă obţin cel puţin un număr egal de voturi cu coeficientul electoral al circumscripţiei în care candidează.

Pe lângă votul prin corespondență, cetățenii români din străinătate vor mai putea vota la secția la care sunt arondați sau la secțiile amplasate la misiunile diplomatice din țara de domiciliu

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă, cetăţenii români s-au putut înscrie în Registrul Electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Până vineri, 11 noiembrie, românii aflaţi în diaspora au expediat spre Bucureşti primele voturi, a anunţat Alexandru Petrescu, președintele Poștei Române, instituția care transmite în străinătate plicurile pentru votul prin corespondență.

Cele mai multe plicuri s-au trimis în Spania (aproape 2.800) și în Italia (aproape 1.300). În Republica Moldova s-au înscris să voteze prin corespondenţă aproape 900 de români.

În străinătate au fost înființate 417 secții pentru alegerile parlamentare, cu 123 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.

Biroul Electoral Central este așteptat să ofere primele rezultate, cele parțiale, în dimineața zilei de luni, de 12 decembrie.