Noutățile la alegerile parlamentare din 11 decembrie

Alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi organizate după legea electorală care a fost adoptată în 2015.

Senatorii și deputații vor fi aleși acum pe listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, nu uninominal cum s-a întâmplat în 2012.

O altă noutate: scade numărul de parlamentari de la 588 în prezent la 464. Un deputat va reprezenta 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori.

Astfel, în viitorul Parlament vor fi 312 deputați, la care se adaugă 16 deputați ai minorităților naționale și 136 de senatori.

În premieră, a fost introdus și votul prin corespondență, dar pentru români din afara graniţelor. Aceștia vor fi reprezentaţi de doi senatori şi patru deputaţi.

La alegerile din 11 decembrie românii vot putea vota doar la secția la care este arondată strada sau localitatea unde au domiciliul şi reşedinţa. În cazul în care, în ziua votului, se află în altă în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

În Parlament vor intra doar partidele care vor depăși pragul electoral, ceea ce înseamnă cel puțin 5% din totalul de voturi valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor din cel puțin patru circumscripţii electorale.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, aceştia vor obţine un mandat de parlamentar dacă obţin cel puţin un număr egal de voturi cu coeficientul electoral al circumscripţiei în care candidează.

Pe lângă votul prin corespondență, cetățenii români din străinătate vor mai putea vota la secția la care sunt arondați sau la secțiile amplasate la misiunile diplomatice din țara de domiciliu

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă, cetăţenii români s-au putut înscrie în Registrul Electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Până vineri, 11 noiembrie, românii aflaţi în diaspora au expediat spre Bucureşti primele voturi, a anunţat Alexandru Petrescu, președintele Poștei Române, instituția care transmite în străinătate plicurile pentru votul prin corespondență.

Cele mai multe plicuri s-au trimis în Spania (aproape 2.800) și în Italia (aproape 1.300). În Republica Moldova s-au înscris să voteze prin corespondenţă aproape 900 de români.

În străinătate au fost înființate 417 secții pentru alegerile parlamentare, cu 123 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.

Campania electorală se va încheia pe 10 decembrie.

Duminică, 11 decembrie  vom fi chemați la urne.

Pentru prima dată în România alegerile vor fi monitorizate audio și video, de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare.

Această măsură a fost luată de către Guvern pentru a preveni eventuale fraude și pentru a asigura posibilitatea autorităților să verifice posibilele contestații.

După experiența din vara acestui an, sistemul informatic va fi folosit și la aceste alegeri. Astfel, în secția de vot se va afla și un operator de calculator, ce va avea rolul de a introduce în sistem codul numeric personal al fiecărui votant, evitând astfel situațiile de vot multiplu.

Biroul Electoral Central este așteptat să ofere primele rezultate, cele parțiale, în dimineața zilei de 12 decembrie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS