Harghita: Mai mulți urși umblă pe străzi, în Băile Tușnad. Primarul cere ajutorul Gărzii de Mediu

În ultimii ani, urșii care trăiesc în pădurile din jurul stațiunii  Băile Tușnad s-au înmulțit și pentru că nu mai găsesc suficientă hrană în pădure, vin în oraș.

Primarul a cerut ajutorul Gărzii de Mediu și propune înființarea unei echipe de patrulare care să țină urșii la distanță de oraș.

Locuitorii din Băile Tușnad s-au obișnuit cu prezența urșilor în oraș, dar niciodată nu au fost atât de mulți ca anul acesta – a spus la Europa Fm, primarul stațiunii Băile Tușnad, Albert Tibor.

” În ultima vreme, a început să se înmulțească numărul urșilor și au început să apară și puii și asta pune în pericol integritatea oamenilor de aicea și a turiștilor care ne vizitează. Trebuie știut că Băile Tușnad se află între păduri și vin, zilnic; undeva 10-12 bucăți (de urși) ne vizitează stațiunea. Noi am îngrădit coșurile de gunoi. Ursul nu poate să intre în containere, am adus niște containere anti-urși, nu primește de acolo mâncare și din cauza asta umblă prin oraș”, a spus Albert Tibor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul Albert Tibor propune ca echipe de specialiști să monitorizeze permanent urșii, să îi hrănească și să îi împiedice să mai ajungă în oraș.

”Am propus să facem echipe de rangeri, adică o echipă de patrulare care să țină urșii în pădure. Asta ar fi o soluție. Eu am sesizat prefectura, Garda de Mediu. Acum 2 ani de zile, am relocat 5 bucățo de urși, dar, cred că cu treaba aia nu s-a rezolvat”, a spus primarul stațiunii Băile Tușnadș

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, nu s-a întâmplat ca urșii să atace oameni, în Băile Tușnad. Totuși, turiștii sunt sfătuiți să stea departe de aceste animale.

”Niciodată n-am avut probleme să atace oamenii, dar niciodată nu se știe, că ursul este un animal sălbatic și știți cum e. Nu vreau sp alung turiștii din Tușnad, că mulți vin special să vadă în viu ursul. Numai că noi atenționam, am pus și tăblițe, să nu meargă singuri în pădure și când fac o plimbare în pădure să facă zgomot și atunci, ursul dacă aude zgomot pleacă de acolo. E o aventură frumoasă dacă cineva poate să fotografieze ursul, dar atenționăm să nu se apropie de urs, ca să nu avem necazuri”, a precizat Albert Tibor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anual, peste 1 milion de turiști vizitează stațiunea Băile Tușnad, unde sunt disponibile 2500 de locuri de cazare.

        

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS