Haos in transportul feroviar din Franta

Greva angajaților companiei naționale de căi ferate a intrat în a șasea zi. Protestul – care ține în gări mare parte din trenuri – amenință să blocheze examenele naționale pentru mii de elevi francezi.

Greva angajaților va crea astăzi probleme pentru mii de elevi care sunt asteptați la prima proba a Bacalaureatului. Reprezentanții SNCF – compania națională de căi ferate – dau asigurări că vor lua măsuri pentru a ajuta elevii să ajunga la centrele de examinare la timp. Zece mii de angajați vor fi mobilizati pentru a oferi asistență elevilor care se deplasează cu trenul.

Și Guvernul a dat asigurări că elevii ce întarzie cu cel mult o oră la examen vor avea ocazia să primească timp suplimentar pentru a recupera minutele pierdute.

Premierul francez Manuel Valls a declarat la France Info că această grevă este inutilă, iar dialogul – nu protestele – ar trebui să fie calea pentru rezolvarea conflictului.

Greva sindicatelor feroviare a început marțea trecută, după ce Guvernul a anunțat planurile de fuziune a rețelei RFF și operatorului SNCF, menținând separate operațiunile acestora.

Pe perioada grevei, circulă doar unul din două trenuri de mare viteză TGV, în vreme ce doar patru din zece trenuri intercity si regionale au fost pe trasee.