Haos in nordul Irakului, rebelii sunt tot mai aproape de Bagdad

Forţele kurde irakiene au preluat controlul oraşului petrolier Kirkuk, pentru a-l proteja de un posibil asalt al combatanților din cadrul organizaţiei Stat Islamic în Irak şi Levant.

Este prima dată când forţele kurde controlează total acest oraş multietnic situat la 240 de kilometri nord de Bagdad, unde în mod normal securitatea este asigurată de o forţă de poliţie comună formată din elemente arabe, kurde şi turkmene.

Combatanţii din cadrul organizaţiei Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au intrat în oraşului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, după ce au preluat controlul asupra unor teritorii extinse din nordul Irakului, unde au lansat o ofensivă fulgerătoare la începutul săptămânii.

Un localnic a povestit pentru AFP că bărbaţi înarmaţi patrulează pe străzi, în timp ce forţele guvernamentale sunt absente din acest sector. Înainte de sosirea în oraş, insurgenţii au încercat să preia Samarra, dar au fost împiedicaţi de forţele guvernamentale.

De marţi, combatanţii SIIL au ocupat, în nordul ţării, cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, şi provincia Ninive din care face parte acesta, precum şi sectoare din două provincii vecine, Kirkuk şi Salaheddine, majoritar sunnite. Miercuri, ei au preluat controlul oraşului Tikrit, situat la 160 de kilometri nord de Bagdad.

Purtătorul lor de cuvânt, Abu Mohammed al-Adnani, le-a cerut miercuri să se îndrepte către Bagdad şi l-a criticat pe Maliki pentru ‘incompentenţă’, într-o înregistrare audio difuzată de reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.