Hans Klemm: ”Sprijinim foarte puternic România, sprijinim lupta împotriva corupției, o vom sprijini întotdeauna”

Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, anunță consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări prin găzduirea – la toamnă- a celei mai “numeroase misiuni comerciale care a ajuns vreodată în România”. Este vorba despre Trade Winds, amplu eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerţului al Statelor Unite, ajuns anul acesta la a zecea ediţie.

“Ambasada mea va îndeplini acum angajamentul preşedintelui meu de a consolida şi mai mult parteneriatul nostru strategic. În această toamnă vom găzdui cea mai numeroasă misiune comercială care a ajuns vreodată în România şi vom încuraja investiţiile dintre ţările noastre, în ambele direcţii”.

În discursul rostit la recepţia de Ziua Independenţei, ambasadorul a pledat pentru un cadru politic “stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu investitorii străini”. Ambasadorul a mai spus că aşteaptă “cu interes” dezvoltarea parteneriatului împreună cu Guvernul premierului Mihai Tudose.
Diplomatul american a laudat apoi colaborarea militară dintre SUA si Romania si a spus că vor fi promovate noi proiecte in cercetare si invatamint.

Hans Klemm a enumerat cîteva dintre cele mai importante realizări din relaţia SUA-România: aderarea tarii noastre la NATO, sacrificiul comun pe câmpurile de luptă din Irak şi Afganistan, dar si deschiderea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu.

Hans Klemm a amintit apoi de vizita preşedintelui român Klaus Iohannis la Washington şi de întâlnirea acestuia cu omologul său american Donald Trump. Momentul a prilejuit o nouă declarație de susținere a luptei anticorupție de la noi:

”Amintesc aici spusele președintelui Trump din grădina Casei Albe : dle președinte, v-a lăudat eforturile curajoase în lupta împotriva corupției și pentru apărarea statului de drept din România. Acest lucru e necesar pentru a crea un mediu in care schimburile comerciale să înflorească și cetățenii să prospere. Sprijinim foarte puternic România , sprijinim lupta împotriva corupției , o vom sprijini întotdeauna.”

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a subliniat că dezvoltarea României din ultimii 20 de ani a fost puternic influențată de ajutorul Statelor Unite. Șeful statului a arătat că în cadrul parteneriatului pe care-l avem de 20 de ani cu Statele Unite, trebuie dezvoltate noi legaturi comerciale si culturale, moment în care a transmis un mesaj guvernului Tudose: ”Pentru investitorii străini – pentru ca România să atragă companii americane, de exemplu – este foarte importantă asigurarea unui climat general atractiv şi stabil, cu un cadru legislativ predictibil şi transparent, cu o birocraţie redusă şi respect faţă de statul de drept. Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS