Confidenţialitate

Hai la must și pastramă – AUDIO

În parcurile din București, în fiecare weekend, sunt în toi sărbătorile de gusturi și arome.  Toamna a început cu râuri de must și tone de pastramă de berbecuț. 

Festinul culinar e deschis de fete mândre îmbrăcate în straie populare, care zdrobesc cu picioarele strugurii proaspeți și parfumați, ca pe vremea străbunicilor!

Și pentru ca mustul să alunece mai bine, ciobanii pregătesc pastramă friptă-n jar… sau pe foc, la ceaun.

 Bucătari iscusiți îi răsfață pe bucureșteni la sfârșit de săptămână cu bere, mici, costiță, ciolane stropite din belșug cu must și vin, mămăliguță, sarmale sau plăcinte tradiționale.

Însă nimic nu merge mai bine cu paharul de must … ca pastrama de berbecuț perpelită pe grătar.

Suta de grame de pastramă de berbecuț la grătar, cu mămăligută și mujdei – costă 10 lei.   Cine vrea bulz ciobănesc de la Sibiu – dă 12 lei.

Pentru o porție de tocăniță de miel  – cu mămăligă și salată de varză, pofticioșii plătesc 18 lei.  Iar litrul de licoare dulce, proaspăt stoarsă din struguri,  costă 10 lei.

Ce-ți mai lasă gură apă? Cotletul de porc, pieptul de pui sau mușchiul de vită la grătar… printre care se strecoară roșii, ciuperci și cașcaval topit… toate așezate cu pricepere peste o lipie aburindă.

Și – pentru ca regalul gastronomic să fie complet, nu lipsesc tradiționalele sărmăluțe cu mămăliguță, plăcintele maramureșene, pâinea coaptă în cuptor,  dulcețurile, brânzeturile și afumăturile tradiționale.

Laura Dori a fost la un târg de mâncare pe placul românului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.