Hackerul „Guccifer” a compărut în fața unui tribunal federal din SUA

Hackerul român cunoscut drept „Guccifer” a fost extrădat din România și a compărut vineri, pentru prima dată, în fața unui tribunal federal din Alexandria, statul Virginia.

Acesta a postat pe internet emailuri neoficiale trimise fostului secretar de stat Hillary Clinton.

Marcel Lazăr, 44 de ani, are de înfruntat nouă capete de acuzare, dintre care trei privind accesul neautorizat la computere protejate, a anunțat într-un comunicat Departamentul de Justiție din SUA.

Alte învinuiri din rechizitoriu sunt trei acuzații de fraudă electronică și câte una de furt de identitate în formă agravată, hărțuire prin mijloace informatice și obstrucționarea justiției.

„Guccifer” a devenit celebru în 2013, după ce a clamat responsabilitatea pentru spargerea emailurilor familiei lui George W.Bush și a postat lucrări artistice ale fostului președinte al SUA, inclusiv autoportrete în cada de baie.

De asemenea, hackerul a distribuit emailuri schimbate între fostul secretar de stat american Colin Powell și europarlamentarul român Corina Crețu, Powell negând o relație cu aceasta.

Marcel Lazăr, șofer de taxi, a fost arestat în București în ianuarie 2014. „Guciffer” a spart și conturile de e-mail și Facebook ale unor vedete din România.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS