Guvernul va restrange numarul persoanelor care sunt scutite de la plata impozitelor si taxelor locale

Primarii vor decide, în ultimă instanță, cine va fi scutit de la această plată sau cine va contribui cu o sumă mai mică.

Prin restrângerea numărului scutirilor de la plata impozitelor locale, Guvernul anticipează deja venituri suplimentare la bugetul de stat.

Autoritățile locale vor avea apoi competenţa de a decide reducerea sau scutirea de la plata impozitelor locale pentru anumite categorii de contribuabili.

Spre exemplu, în prezent, impozitul pe clădiri, pe teren şi pe mijloacele de transport nu este perceput în cazul veteranilor și văduvelor de război și persoanelor cu handicap grav .

Pe de altă parte, Executivul intenţionează să introducă un nou sistem al contribuţiilor sociale obligatorii.

Mai exact, s-ar dori extinderea bazei de calcul asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, indiferent dacă acestea mai realizează sau nu şi alte venituri.

Consilierul premierului -Cristian Socol – a infirmat însă acest lucru. EL spune că este o discuție care se repetă an de an fără a avea nicio fundamentare reală în politicile fiscale propuse de Guvern.

Potrivit agenției Mediafax, astfel de măsuri au fost anunțate la Bruxelles, în cadrul unui program ce vizează perioada 2014-2017 trimis Comisiei Europene de către Guvernul de la București.