Guvernul va reduce bugetele mai multor ministere: al Educaţiei, al Cercetării şi al Transporturilor

Guvernul va reduce bugetele mai multor ministere precum cel al Educaţiei, al Cercetării şi al Transporturilor.

Acestea nu au cheltuit până la mijlocul anului nici măcar jumatate din sumele alocate la începutul anului, aşa că banii vor fi redirecţionaţi la rectificarea bugetară care va avea loc cel mai probabil, joi.

Bani în plus vor primi primăriile, inclusiv cele din Bucureşti, dar şi ministerele Dezvoltării Regionale, al Muncii şi SRI.

Deşi Ministrul Finanţelor propune majorarea cheltuielilor cu aproape 4 miliarde de lei, instituţia susţine iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se va menține la nivelul de 2,76% din PIB.

Şi veniturile cresc însă cu peste 3,7 miliarde de lei.

Aşadar, 8 ministere şi Secretariatul General al Guvernului vor avea bugetele reduse, deşi luni, ministrul Finanţelor nega aceste tăieri.

Ministerul Finanţelor justifică tăierea unui miliard de lei de la Ministerul Educaţiei prin faptul că în semestrul I, instituţia abia a cheltuit 46% din bugetul aprobat. Aproape jumătate din suma va fi luata din puşculiţa alocată cheltuielilor de personal.

Iar 440 milioane lei vor fi tăiate de la asistenţă socială, în condiţiile în care abandonul şcolar în România este unul record în Uniunea Europeană, aprovimativ 18 la sută.

Actul normativ pentru programul ”Merg la școală” nu a fost promovat, aşa că el nu poate începe.

În acelaşi timp, Ministerul Fondurilor Europene va rămâne cu un buget mai mic, cu aproape 700 de miliane de lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS