Guvernul va discuta o OUG pentru înfiinţarea unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în cadrul şedinţei de Guvern de joi se va discuta un proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea cadrului legal general de înfiinţare a unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii.

„Discutăm în şedinţă un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vom crea cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţilor 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare şi investiţii. Este nevoie de acest instrument financiar pentru susţinerea dezvoltări economice a României. Un astfel de model de dezvoltare, aplicat cu succes în alte ţări, aduce beneficii pe mai multe planuri prin investiţii profitabile şi susţinerea unor proiecte în domenii prioritare”, a declarat Dăncilă, în deschiderea şedinţei Executivului.

Premierul a adăugat că prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere „crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii, în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de-o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze, să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi, în acelaşi timp, către proiecte rezonabile”.

„Prin activitatea fondului vor fi susţinute domenii şi activităţi de dezvoltare cum ar fi: finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competitivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice, pieţele de capital. Sunt proiecte de anvergură pe care le putem dezvolta împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-privat aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare”, a afirmat Dăncilă.

Potrivit prim-ministrului, prin adoptarea OUG, se stabileşte cadrul general şi, apoi, printr-o Hotărâre de Guvern să fie decise „condiţiile de organizare şi funcţionare a fondurilor de dezvoltare şi investiţii care se înfiinţează pe societăţi pe acţiuni în baza Legii 31/1990”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS