Confidenţialitate

Guvernul va dezbate proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute

Guvernul urmează să dezbată, în şedinţa de joi, în primă lectură, proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, iniţiat de MAI.

Proiectul, care prevede posibilitatea utilizării unor mijloace şi metode de localizare pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situaţie de vulnerabilitate, a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat al MAI, prin acest proiect se vor aduce o serie de modificări esenţiale pentru a îmbunătăţi modul în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informaţii că sunt în pericol iminent.

Proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare şi atunci când persoana dispărută aflată într-o situaţie de vulnerabilitate (ex: este victima unei infracţiuni de răpire) contactează autorităţile prin mijloace informatice de comunicare.

Exemple de persoane vulnerabile: persoana cu privire la care există date şi informaţii că este victima unor infracţiuni contra vieţii, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; copiii; persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viaţa; persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date şi informaţii că planifică să se sinucidă.

Dezbaterea de joi din Guvern vine după ce secretarul de stat în Ministerul de Interne a anunţat o serie de măsuri care să ducă la eficientizarea sistemului de urgenţă 112, ca urmare a cazului din Caracal.

Guvernul promite, astfel, implementarea sistemului de localizare rapidă în maximum un an și propune achiziția de cartele prepay doar cu buletinul.

Acestea sunt două din cele 14 soluții identificate de comisia interministerială privind sistemul apelurilor de urgență 112,după tragedia de la Caracal.

Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanță care va fi suspusă dezbaterii publice începând de azi, a anunțat șeful comisiei, secreatrul de stat Raed Arafat.

E vorba de 14 masuri. Cea mai importantă – implementarea sistemului Advance Mobile Location, lucru cerut de Uniunea Europeană din 2015.

E nevoie – spune Raed Arafat – şi de modificarea legislaţiei pentru localizarea apelurilor. Apoi – de un protocol cu Google.

O altă propunere importantă – cartelele preplătite vor fi cumpărate doar cu buletinul.

Datele vor fi divulgate autorităţilor doar în cazul în care se apelează la 112.