Guvernul va desecretiza stenogramele din sedinta in care s-a discutat legea privind dezvaluirea informatiilor din dosarele penale

Palatul Victoria spune că va face publice toate discuțiile privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor propuse pentru avizare.

Guvernul anunță că va desecretiza stenogramele din ședința Executivului de miercuri – în care s-a discutat, între altele, și despre legea privind dezvăluirea informațiilor din dosare penale.

Executivul s-a încurcat în declarații, afirmând în primă fază că legea senatorului Șerban Nicolae a primit aviz favorabil. Mai apoi s-a râzgândit și a anunțat că, de fapt, avizul a fost ..nefavorabil.

Pozițiile oficiale contradictorii venite din partea Palatului Victoria au fost explicate ulterior ca fiind ‘o eroare tehnică’.

Executivul anunță acum că, pentru o transparență totală, va emite un act normativ în următoarea ședință prin care va fi desecretizată stenograma discuțiilor.

Totodată, Guvernul a transmis și avizul nefavorabil dat propunerii de lege privind sancționarea divulgării informațiilor din cauze penale în cercetare.

Motivul respingerii: proiectul nu clarifică suplimentar infracţiunea faţă de prevederile actuale.

Potrivit inițiativei senatorului PSD Șerban Nicolae, dezvăluirea de informaţii din dosarele penale se va pedepsi cu închisoare până la 5 ani, sau cu amendă.

Parlamentarul insistă însă că nu jurnaliştii ar fi ţinta, ci persoanele care transmit astfel de informații presei.

Proiectul de lege a trecut tacit de Senat și va ajunge la Camera Deputaților – for decizional în acest caz.