Guvernul va avea, de luni, un nou vicepremier și ministru al Mediului

Noul vicepremier și ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, și noul ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, vor depune astăzi jurământul la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis va semna decretele privind numirea celor doi, urmând ca la ora 17, să aibă loc ceremonia.

Fostul vicepremier  Daniel Constantin  a fost nevoit să plece din Guvern ca urmare a retragerii sprijinului politic de către ALDE – aripa condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Daniel Constantin a declarat într-un interviu acordat în weekend, agenției  News.ro, că Tăriceanu are „o relaţie patologică cu minciuna” şi că este un om care ”produce abuzuri”.

În ciuda faptului că s-au înțeles bine în timpul primelor luni de guvernare, premierul a decis să renunțe totuși, la Daniel Constantin.

La Interviurile Europa FM, Sorin Grindeanu a explicat decizia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, are de rezolvat unele dintre cele mai grave probleme ale României, cele de mediu.

România are în acest moment opt mari probleme legate de Mediu. Cele mai grave țin de neînchiderea a 65  de gropi de gunoi neconforme.

România și-a asumat încă de la aderarea la Uniunea Europeană închiderea gropilor care poluează.

În acest caz, un proces al  Comisiei Europene la Curtea Europeană de Justiție împotriva României este iminent.

În același timp, ordonanța de urgență care urma să oblige firmele de salubritate să plătească taxa de 80 de lei pe tona de gunoi depozitată la gropi nu a mai fost adopatată, în ciuda promisiunilor fostului ministru al Mediului.

Taxa a fost transferată populației între timp.

Pe de altă parte, România este repetentă și la capitolul gestionare a deșeurilor. Reciclăm mai puțin de 5% din gunoiu, deși ar trebui să prelucrăm jumătate.

Din acest motiv, există riscul ca fondurile disponibile în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) să fie suspendate.

O altă problemă extrem de gravă este calitatea proastă a aerului.

Pentru situația dezastruoasă din București, Brașov și Iași, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS