Confidenţialitate

Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, Regulamentul de aplicare a legii privin condițiile din penitenciare

 

Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, Regulamentul de aplicare a legii privind condițiile din penitenciare, a anunțat astăzi ministrul Justiției, Raluca Prună.

Documentul va conține inclusiv măsuri dispuse de Curtea Constituțională. Ministrul Justiției a dat ca exemplu o decizie prin care se care cA persoanelor aflate în arestul preventiv să li se asigure ”dreptul la vizită intimă”.

”Dau numai un exemplu, ele sunt ceva mai numeroase. Pentru a putea să ne asigurăm că punem în regulamernt, reglementăm şi această chestiune ridicată acum, de ultimă oră, de Curtea Constituţională a mai durat puţin pentru că au fost discuţii cu Ministerul de Interne cu privire la spaţiile în care pot asigura asta. (…) Regulamentul acuma este finalizat şi eu sper, cel mai târziu, săptămâna viitoare să fie aprobat de Guvern. Îmi pare rău dacă am contribuit cu o mică întârziere. Eu nu am vrut altceva, ca regulamentul să fie mai bun”, a adăugat Prună.

Ministrul Justiției va lua și alte măsuri pentru reformarea penitenciarelor. Vor fi construite două închisori noi, având în vedere că actualele penitenciare sunt supraaglomerate.

O altă problemă în spatele gratiilor o reprezintă magazinele care vând produse foarte scumpe, a adăugat ministrul.

”Ceea ce este clar este că ele au o situație de monopol. Există, unde am fost eu în penitenciare, un singur magazin și, sigur, ca în orice situație de monopol au niște prețuri care sunt mai mari decât în centrul Bruxelles-ului sau o pungă de cafea costă dublu la penitenciarul Brăila decât la Mega Image.”, a spus Raluca Prună.

         Ministrul Justiției a precizat că statul plătește pentru hrana unui deținut doar 3 lei pe zi.

”Când spunem cât cheltuie statul român pentru hrană, suma este, din păcate, 3 lei pe zi. E adevărat, îmi pare rău, dar acesta este adevărul”, a mai spus ministrul.

Din cauza condițiilor din închisori, CEDO ar putea obliga România să plătească 80 de milioane de euro. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a cerut Curții Europene a Drepturilor Omului să amâne cu 8 săptămâni aplicarea unei astfel de sancțiuni, timp în care Bucureștiul va trimite un calendar cu măsuri concrete pentru îmbunătățirea situației din penitenciare.

”Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne puțin luarea unei decizii pilot, pentru că aceasta ar însemna un cost foarte mare pentru statul român. România nu ar fi prima țară membră a Consiliului împotriva căreia s-ar putea pronunța o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian să plătească 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detenție, pentru toate persoanele aflate în condamnare, de la data la care au intrat în condamnare și, inclusiv, retroactiv. Asta înseamnă că statul italian plătește 78 de milioane de euro pe an. Pentru România, și dacă nu vor fi 8 euro pe zi, și dacă spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am făcut, funcție de populația aflată în detenție, în jur de 28.000 de persoane, în funcție de pedepsele pe care le au de executat estimările noastre sunt că tot cam așa, în jur de 80 de milioane de euro ar avea statul român de plătit”, a spus Raluca Prună, în fața Comisiei de abuzuri din Camera Deputaților.

Ministrul Justiției a explicat că România pierde procese pe bandă rulantă la CEDO, iar în anul 2015 a fost obligată să plătească 460.000 de euro. ”Penitenciarele sunt într-o situație în care sunt supraaglomerate. Avem numeroase plângeri la CEDO, 75 anul trecut, dacă nu mă înșel, în jur de 460.000 de euro plătiți de statul român celor care s-au adresat CEDO, ceea ce înseamnă o sumă dublă față de anul 2014”, a adăugat Raluca Prună.