Confidenţialitate

Guvernul lucrează la OUG care va permite amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de 9 luni | VIDEO

Guvernul ar putea adopta, joi, o ordonanţă de urgenţă care va permite amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice, a anunțat, miercuri, ministrul Finanţelor.

Florin Cîțu spune că amânarea se va aplica pentru toate tipurile de credite şi pentru întreg sistemul bancar.

Clienţii trebuie să solicite băncilor amânarea prin telefon, care trebuie să confirme ulterior cererea via e-mail.

Ministru a precizat că dobânzile nu se cumulează, astfel încât să fie evitată posibilitatea ca după cele nouă luni debitorii să fie obligaţi să plătească imediat mai multe rate.

Marţi seară, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, întrunit în şedinţă de urgenţă, a clarificat normele pentru amânarea la plată a ratelor, BNR furnizând soluţia tehnică astfel ca băncile să nu fie nevoite să constituie provizioane pe sumele pe care nu le primeşte de la clienţi, iar astfel să nu le fie deteriorate situaţiile contabile.

Potrivit BNR, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

„Astfel, deşi definiţia stării de nerambursare presupune orice operaţiune de restructurare a unui credit şi trebuie asociată noţiunii de dificultate financiară, în situaţia unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operaţiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăţi financiare a debitorului. Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituţii bancare şi nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID 19, fără aplicarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcţie de valoarea garanţiei şi durata maximă a creditului de consum”, a transmis BNR.

Totodată, BNR a luat o serie de decizii prin care permit băncilor să păstreze mai multe lichidităţi în contextul pandemiei în scop de sprijin pentru economia reală.

Ministrul Finanțelor și-a exprimat speranța ca, săptămâna viitoare, să fie gata ordonanța pentru rectificarea bugetară. “Resursele care sunt astăzi la alte ministere trebuie să meargă la Ministerul Sănătății”, a precizat Florin Cîțu.